Jaka podłoga do kuchni – nowoczesne, niebrudzące podłogi kuchenne
Co położyć na podłogę w kuchni? Z pewnością powinien to być materiał trwały, odporny na wilgoć, ścieranie, zarysowania, czy uszkodzenia mechaniczne, a przy tym łatwy w utrzymaniu czystości. Znaczenie mają również walory dekoracyjne kuchennej okładziny podłogowej. Te wszystkie warunki spełniają liczne okładziny posadzkowe poczynając od płytek ceramicznych i kamiennych, przez elementy drewniane po panele winylowe i laminowane, różnego rodzaju wykładziny oraz wylewki żywiczne czy farby do betonu.
Funkcjonalna podłoga w kuchni z płytek ceramicznych
Płytki ceramiczne to materiał, który dominuje na kuchennych podłogach. Jeżeli zależy nam na uzyskaniu posadzki odpornej na wilgoć, ścieranie czy też łatwej w utrzymaniu czystości płytki nas nie zawiodą. Dobrym wyborem będą płytki o twardości od 4 do 6 w skali Mosha (skala ma wartość liczbową od 1 do 10 – im wyższa liczba, tym większa twardość płytek). Zwróćmy też uwagę na parametry ścieralności, w kuchni powinny mieć one III lub IV klasę. Płytki dobrze znoszą wilgoć i długotrwałe działanie wody, co jest szczególnie ważne np. w mokrej strefie wokół zlewozmywaka. To także materiał atrakcyjny wzorniczo, design ceramiki podłogowej odpowiada na potrzeby estetyczne każdego inwestora. Wśród płytek znajdziemy zarówno elementy wielkoformatowe, jak i atrakcyjne mozaiki o różnorodnych kształtach. W sposób perfekcyjny odtwarzają one zarówno strukturę oraz wzory różnych gatunków kamienia czy też drewna, a nawet ich niedoskonałości, np. sęki czy też przebarwienia. Pomysł na podłogę w kuchni w stylu rustykalnym czy boho pozwolą nam zrealizować płytki nawiązujące do wzorów charakterystycznych dla płytek cementowych czy też inspirowanych wyrobami holenderskimi.
Podłoga do kuchni z drewna
Jeśli zastanawiamy się co położyć w kuchni na podłodze w otwartej strefie dziennej, warto rozważyć wybór okładziny drewnianej lub naśladującej drewno, takie jak np. panele laminowane. Użycie drewna optycznie powiększy wnętrza i zatrze granice pomiędzy nimi. Dzięki temu materiałowi kuchnia zyska prestiż salonu. Nada jej również ponadczasowy charakter. Jednak w kuchni nie sprawdzi się każdy rodzaj drewna. Odpowiednie będą twarde gatunki o niewielkim współczynniku skurczu z oznaczeniem 3-4 BHN odporne na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne,oraz wilgoć. Dobrym wyborem będą dąb, buk, klon czy jawor oraz gatunki egzotyczne, na przykład teak, ipe (lapacho), badi, jatoba, kempas, merbau, doussie, sucupira, brazylijska wiśnia. Sprawdzi się drewno I gatunku o równomiernym usłojeniu i najlepiej pozbawione sęków, które pod wpływem intensywnego użytkowania i wilgoci mogą wypadać. Do ekskluzywnych, a przy tym bardzo trwałych należy thermodrewno, które za sprawą bardzo wysokiej temperatury, gazu obojętnego i wody, bez dodatkowych środków chemicznych zyskuje znacznie większą odporności na działanie wody i czynników biologicznych niż drewno nie poddawane takiej obróbce. Istotny jest też sposób wykończenia. Do kuchni należy stosować lakiery przeznaczone do pomieszczeń intensywnie eksploatowanych.
Niedroga i nowoczesna podłoga w kuchni
Do niezawodnych materiałów używanych w kuchni należą również okładziny winylowe. Są to zarówno popularne od dziesięcioleci wykładziny jak i będące na topie od kilku lat panele. Wykonana z nich podłoga do kuchni będzie bardzo atrakcyjnym elementem wnętrza. Cenimy je za atrakcyjny design, odwzorowują one drewno, kamień czy cieszące się dużym powodzeniem płytki cementowe. Odtwarzają modne wymiary, sposoby ułożenia, gatunki drewna czy kamienia, ich strukturę a także sposoby wykończenia. Do zalet paneli winylowych należy też szybki montaż i często bardzo przystępne ceny. Są trwałe, odporne na ścieranie oraz wilgoć. Dzięki temu, że są miękkie, podczas prac kuchennych wykonywanych na stojąco nasz kręgosłup nie będzie obciążony, tak jak ma to miejsce w przypadku twardych posadzek. Do zalet paneli winylowych należy dobra izolacyjność termiczna oraz duża elastyczność, co przekłada się na ich dobrą izolacyjność akustyczną – zdecydowanie lepszą np. od płytek czy drewna.
Nietypowy pomysł na podłogę w kuchni
Moda na industrialne wnętrza sprawiła, że coraz częściej w kuchni decydujemy się na posadzki betonowe. Jednak surowy beton wymaga wykończenia, bez warstwy zabezpieczającej szybciej się niszczy, brudzi i jest bardziej podatny na zaplamienia, ma też mniejszą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Do ochrony podłóg wykonanych z betonu stosuje się najczęściej różnego rodzaju farby. Dobrym wyborem będą np. farby akrylowe oraz akrylowo-silikonowe. Trwały efekt na lata daje użycie farb epoksydowych, które są polecane na posadzki o dużych obciążeniach. Podłoga do kuchni w wersji betonowej pomalowanej farbą to tani sposób na nietypową aranżację tego wnętrza, droższy, a przy tym bardzo trwały i oryginalny wystrój uzyskamy wybierając okładzinę z żywicy epoksydowej lub poliuretanowej. Droższe, ale też bardziej trwałe, odporniejsze na zarysowania czy promieniowanie UV są wylewki z żywic poliuretanowych. Ich powierzchnia może być matowa lub błyszcząca. Posadzki epoksydowe należą do bardzo odpornych na chemikalia.